Obrázek uživatele Nikola Linhart

Cunnus Programme a performance v Napříč

Řekla jsem si, že sem napíšu něco každý týden, jsem totiž takovej psavec psavej, ale bez jakéhokoliv vzdělání pro tvůrčí psaní a bez pravidel naležících různým literárním žánrům, vlastně ani nevím, jaké žánry v psaní existují, divím se, že jsem vůbec byla schopná na univerzitě zvládnout texty akademické. Tohle je můj žánr, zabordelený psaní bez systému, nejspíš i bez pointy,...

No, abych se dostala k jádru pudla, o čem vás chci tímhle článkem informovat: Již mi byla nasdílena oficiální složka Napříč na google drive, kterou přede mnou do této doby tajili. Je to další zlom v našem novém programu, kde ženy přebírají vládu nad věcí. V tý složce jsem našla dost podezřelý mafiánský věci, ale o tom zase jindy.

Svěřená důvěra mě donutila začít v rámci spolku trochu zlobit a nahodit kapku toho konceptu a intermediality, a to aniž bych se někoho ptala. Abyste pochopili, jak to u nás chodí. Napříč je spolek silně nelineární. Přestože nás všechny něco spojuje, zároveň nás něco odlišuje. Jsme síť lidí s různým zaměřením a různými koníčky. Nejexponovanější je Biodivadlo, ve kterém dokážeme všechna naše zaměření propojit, o tom žádná. Ale divadlem to nekončí, spíše začíná. Pravidělně se snažíme pořádat výtvarné výstavy, angažované akce či různé audiovizuální projekty a večírky, a za každým projektem stojí trochu jiný realizační tým a jiná produkce. Napříč je víc než jen členové a sympatizanti, Napříč je ve skutečnosti obrovská koule valící se Brnem a napříč republikou a nabalující další lidi, věci, instituce a s tím i kulturní a umělecké směry. Napříč je základna pro realizaci vlastních nápadů bez omezení.

Já třeba dělám performance. To je taková věc, druh uměleckého vyjádření, řadící se pod výtvarné umění cca od poloviny 20. století, a zatím to ještě moc lidí nechápe, někdy ani já sama ne. Je to intermediální výtvarná disciplína, kterou je dle mého zbytečné charakterizovat, vlastně to pro její povahu není až tak docela možné, bylo by třeba začít škatulkovat a to by se (opět dle mého názoru) v intermediálním umění mělo naprosto zakázat. Úplně jednoduše řečeno performance je umění průběhu nikoliv pouze výsledku, je to akce v čase. Vratím se tedy zpět k tomu mému zlobení, které má zahrnovat koncept a intermedialitu. Jakožto jediný člen spolku působící na Fakultě výtvarných umění při VUT, rozhodla jsem se svým faváctvím ten náš spolek trochu přikořenit a svoje performance extempore schovat pod hlavičku Napříč.cz. Stáhla jsem s sebou pár lidí, hlavně teda prcinky a zlobení bude moct započít.

Abych použila své oblíbené slovo - bude to obskurní! :D

Kdy a kde?

(Nikola Linhart, Tomáš Šťastník, Tereza Firichová, Veronika Troppová, Jitka Kolářová, hudební produkce The Cardinals)

(performance Nikola Linhart, hudební produkce The Cardinals, VDJ Strawberry)

(Nikola Linhart, Tereza Firichová, Veronika Troppová, Jitka Kolářová)