Obrázek uživatele Napříč.cz

Přelandováno...

Páté číslo časopisu DIVA (divadlo jako životní styl, magazín Národního divadla Brno – listopad a prosinec 2008) si na obálku vystavilo fotografii Osobnosti brněnského kulturního života, Daniela Landu, přizdobeného v rozhalence košile vkusným tetováním na prsou. Co na onom tetování vyvedeno vlastně je, to se nám odhalit nepodařilo; zda je to něco z minulosti Mistra, současnosti Mistra, budoucnosti Mistra. Ono se prý tetování smazat nedá, leda přetetovat. Ne nadarmo byla čísla vězňům ve fašistických koncentračních táborech vytetována. Zeptáme se na to Mistra Daniela Landy o Silvestru s Landou.

Celé tři strany zmíněného časopisu DIVA (nejrozsáhlejší text čísla) jsou pak věnovány Danielu Landovi a jeho vlastenecké hře se zpěvy. Na oněch třech stranách jsou další tři fotografie Daniela Landy. Na poslední z nich si Daniel Landa ostentativně potřásá pravicí s romským brněnským podnikatelem Milanem Ščukou, který mimo jiné říká: „...neztotožňuji se se šablonou zařazení Daniela Landy NAPŘÍČ společností...“.

A pod celou tou nááádherou je co do výtvarna nehorázně kýčovitá reklama na Silvestr s Tajemstvím Zlatého draka, kdy po představení budou mít všichni příznivci činohry Národního divadla Brno možnost počkat na půlnoc a Nový rok oslavit společně se členy souboru a Danielem Landou. V prostorách foyeru i na Malé scéně se prý bude hrát k tanci i poslechu. Celé pozvání končí následovně: „Věříme, že to bude příjemné rozloučení s rokem 2008 a skvělý vstup do Nového roku 2009!“

Tak neváhejte všichni běžet do předprodeje koupit si lístky na obrozensky vlastenecký spektákl Daniela Landy – mezi inspiračními zdroji hry uvádí Daniel Landa i Jana Nerudu (sic!). Podnikatel Milan Ščuka tam bude zajisté rovněž a možná tam budou i nové baletky Věra Kvarčáková a Monika Mašterová. Ty nejsou tetované, jsou mladinké a krásné a tancují báječně.

A aby nebylo v 5. čísle DIVA Daniela Landy málo, je vyfotografován ještě na stranách 20 a 29, tam spolu se svou chotí, s primátorem města Brna Romanem Onderkou, podnikatelem Milanem Ščukou a ředitelem NDB Danielem Dvořákem. Celkem je tedy Daniel Landa v tomhle pátém čísle fotograficky zpodoben šestkrát. Není to až přelandováno? I Karel Gott by záviděl.

Josef Prokeš


Související odkazy: