Obrázek uživatele Napříč.cz

Divadelní autobus brázdil večerním Brnem (tisková zpráva – 23. listopadu 2009)

V mlžnou sobotu 21. listopadu měli brněnští diváci možnost projet se netradičním autobusem a shlédnout přitom divadelní představení uskutečněné za finanční podpory statutárního města Brna. Kulturní občanské sdružení Napříč v Brně uvedlo svůj zatím poslední projekt jménem Cooltourbus v režii Roberta Krále.

Autobus vyjížděl celkem třikrát z ulice Joštova a většina diváků, která přišla na místo odjezdu bez rezervace, se do Cooltourbusu už nedostala. Na stejné ulici mohli alespoň narazit na různé umrlce, zombie a smrtky. Ti na nic netušící brňany chrlili krev, cenili zuby a škádlili je, že si pro ně již přišla smrt. Souběžně probíhající recesistická akce, tzv. reality hack Mrtvo v Brno, do které se zapojilo odhadem 30 dobrovolníků, se totiž k projektu svojí makabrální tematikou volně vázala.

Cestující v autobuse si mohli mezitím vychutnat lehce morbidní komedii, na pomezí rozhlasové hry a alternativního divadla. Hned zpočátku autenticky působící revizor v podání Karla Čecha, který si nechává s oblibou říkat Drsný Míra, znejistil při kontrole jízdenek nejednoho z diváků. V představení byl totiž poměrně velký prostor dán ke hře herců s diváky, ať už v podobě již zmíněné revizní kontroly, tak plnění tajných přání cestujících záhadnou stevardkou zosobněnou Michaelou Rokosovou–Kašpárkovou.

Fiktivní příběh zavádí diváky na zvláštní autobusovou linku splněných přání, kde cestuje řada svérázných postav počínaje obhrouble lidovým Lojzíkem, který touží hlavně po vychlazeném pivu, přes psychoticky působícího Dalibora, který si přeje, aby mu za ním sedící přestal kopat do sedačky, po romanticky nesmělého hlavního hrdinu Romana (Jaroslav Koza Poliak). Roman platonicky prahne po srdci pubertální Renaty (Veronika Troppová), která ovšem věnuje daleko více pozornosti rubrice Jak dosáhnout nejlepšího orgasmu vašeho života v časopise Bravo Girl. Cestujícím se tato přání, která jim víří hlavou, začnou postupně plnit. Události ale naberou jiný směr, když si líbezná Renata přeje, aby nastoupil Michael Jackson...

cool_794.jpg

Autobus zastavuje v industriální části Brna, světla potemní, prostor problikává stroposkop a odkudsi z mlhy se za kvílivé hudby Zdeňka Filipce vynoří zesnulý Michael Jackson (Marcel Brož) a do autobusu skutečně nastupuje. Když ale vytáhne svoji břitvičku, přejede mnoha cestujícím mráz po zádech a diváci pochopí, že s nimi jede v autobuse smrt.

Závěrečné finále probíhá již na otevřeném prostranství, na projekční ploše plane děsivý oheň, všude hoří svíce a louče, kolem se mátožně potácí několik bíle nalíčených umrlců (kostýmy a masky: Michaela Radvanová, Tereza Fousková) a jakýsi kostěnný smrtihlav na chůdách předvádí svůj plamenný um. Jsme doslova na Konečné a cestující vystupivší z autobusu se odevzdaně řadí mezi ostatní mrtvé.

Pozitivní a spokojené ohlasy této nevšední performance ukázaly, že v Brně tento formát divadelní zábavy publikum přitáhne a diváci ho ocení. Kulturní občanské sdružení Napříč proto zvažuje, že toto jedinečné představení společně s partnery rádiem Krokodýl a společností VERTIGO.CZ koncem jara příštího roku zopakuje.

Více info naleznete na stránkách projektu:
http://www.napric.cz/cooltourbus

Cooltourbus – fotografie z premiéry
21. listopadu 2009, Brno

Foto: Tomáš Staudek