Obrázek uživatele Napříč.cz

Mgr. Zdeněk Filipec, Pnkr.

Mgr. Zdeněk Filipec, Pnkr.
Zdeněk Filipec aka zápasník
na Morálním Čokobahně

Ke své minulosti se nechce vracet!
* narodil se 9. března 1980 v Brně
% zabývá se webem a multimédii
# www.facebook.com/zdenek.filipec
@ zdenek tečka filipec zavináč napric tečka cz

Zdenek Filipec je především sebestředný jedináček a metro-transsex-punker. V roce 1998, kdy byl odsouzen za výtržnictví, mu byla soudně nařízena ústavní léčba. Po návratu z protialkoholní kliniky v Kroměříži úplně změnil svůj přístup k životu.

V roce 2005 vystudoval učitelství matematiky a informatiky na Přírodovědecké fakultě a Fakultě informatiky Masarykovy univerzity Brno. Učitelskou kariéru pohřbil ihned po studiích a nyní se specializuje na tvorbu webových prezentací.

Největší zábavou je veřejně exhibovat a pobuřovat. Založil kulturní občanské sdružení Napříč, pod jehož záštitou se podílí na realizaci nejrůznějších uměleckých projektů a happeningů (flash-mobů) – filmových, divadelně-multimediálních a výtvarných. Cítí se být bohémem, ale nedaří se mu to – je naopak zcela normální: kouří, pije a mluví sprostě.

Jako herec si pozornost získal v řadě divadelních inscenací (například role ďábelského Ligura ve hře Biomandragora 2.0, role barmana ve hře Emodrink z Elsinoru nebo role Staré dámy v Návštěvě staré dámy). Produkčně a hudebně se podílí na řadě audiovizuálních počinů od vernisáží, přes filmy, divadlo po art-webové prezentace.

Je evangelického vyznání, zbožnuje in-lajnové bruslení a je vášnivým chovatelem bonsajových kočiček.

Výběr z realizovaných projektů

  • Biomandragora 2.0

    divadelní představení Biomandragora 2.0
    (herecká role Ligura, 2010 – Napříč.CZ)
    Námět komedie odehrávající se ve virtuálním a mediálním časoprostoru vychází ze hry Mandragora renesančního klasika Nicollo Macchiavelliho a překladu pořízeného automatickým překladovým systémem Google Translator. Zápletka postmodernisticky laděné hry rozvíjí Kalimachovu nezřízenou touhu po Lukrécii, na pohled sice dokonalé, ikonické bárbie, k jeho neštěstí ovšem vdané. V jeho úsilí mu napomáhají vygooglovaný konzultant Ligur a elektronický přítel iGod.

  • Emodrink z Elsinoru

    divadelní představení Emodrink z Elsinoru
    (herecká role barmana, 2009 – Napříč.CZ)
    V obskurním Night Clubu „Elsinor“ Hamlet zastává místo barmana. Místo Ofélie je zde Technocoura, místo Horacia Emoboy. Jako otec Hamleta vystupuje tajemný host. Oproti původní předloze je tu navíc i pes. Syžet hry je postaven jednak na generačním konfliktu otce a syna, jednak na provokativně pojaté problematice etiky emigrace. Funebrální bizarnost s nádechem humoru textu dodává svérázně proklamovaná filozofie hnutí Emo.

  • Cooltourbus

    performance Cooltourbus
    (produkce, hudba, zvuk, 2009 – Napříč.CZ)
    Cestující v autobuse si mohli vychutnat lehce morbidní komedii, na pomezí rozhlasové hry a alternativního divadla. Hned zpočátku autenticky působící revizor v podání Karla Čecha, který si nechává s oblibou říkat Drsný Míra, znejistil při kontrole jízdenek nejednoho z diváků. V představení byl totiž poměrně velký prostor dán ke hře herců s diváky, ať už v podobě již zmíněné revizní kontroly, tak plnění tajných přání cestujících záhadnou stevardkou zosobněnou Michaelou Rokosovou–Kašpárkovou.

  • film Doprdelesvěta!

    krátkomentrážní film Doprdelesvěta!
    (produkce, hudba, zvuk, 2009 – Napříč.CZ)
    Tři mladíci se o prázdninách rozhodnou prozkoumat zapomenutý kout světa a proto vyrážejí se svým posprejovaným starým auťákem na bezstarostnou jízdu. Skončí v jedné zapomenuté vesničce, která žije vlastními pravidly, a naruší její poklidný život. Popletou hlavu zdejší naivní slečně Haničce, čímž způsobí jistou tragédii. Každý z mladíků si najde cestu, jak se s nečekanými událostmi, vesnickými podivíny a nepsanými zákony vypořádá.

  • film Kdo je V.K.?

    mystifikační dokument Kdo je V.K.?
    (role reportéra, produkce, 2008 – Napříč.CZ)
    Věrohodná a vtipná mystifikace, která postupy investigativní žurnalistiky dokazuje virtuální podstatu Václava Klause. Autor snímku všem naivkům v sále ukazuje, jak snadno se dá manipulovat s TV anketami, s interview, s věrohodnými autoritami či s obrazem. Bavíme se tedy dvojnásob: samotným nápadem dotaženým do absurdních končin, postupně splývá Václav Klaus se Santa Klausem, ale i parodií na žurnalistické formáty reportáží.

  • Lážo–plážo–napříč–teatro–show

    projekt Lážo–plážo–napříč–teatro–show
    (herecké role, hudba, produkce, 2008 – Napříč.CZ)
    Skupina šesti mladých herců, spolu s režisérem, zvukařem, osvětlovači a specialistou na videoprojekce, prezentovala minulý víkend (18.7. – 20.7.2008) na turné v Jedovnicích a v Pasohlávkách svoji Lážo–plážo–napříč–teatro–show. Šlo o divadelně-multimediální představení konané pod širým nebem.

  • vernisáž Nekompromisně napříč

    vernisáž Nekompromisně napříč
    (hudba, koncepce, 2008 – Napříč.CZ)
    Preparovaná fotografie Tomáše Staudka. Bizarně poetické kresby Kristýny Coufalové. Výtvarné poklesky s prošlou zárukou Josefa Prokeše. Na vernisáži 11. února 2008 od sedmi večer původní balení ambientu Zdeňka Filipce a radikální prózy Josefa Prokeše v SM režii Roberta Krále. Taneční exhibice úřadujících Mistrů Moravy Davida Schöbla s partnerkou Radkou Beránkovou. Křest knihy „Na sviňu svět“. Možná přijde i Barbora Škrlová.

  • divadelní představení Oresteia

    divadelní představení Oresteia
    (scénická hudba, zvuk, 2007 – DS Dialog II.)
    Královna přistisžena s milencem! Trójský masakr! Zabil své dítě! Její vidiny se vyplnily! Zhrzená vraždila! Sledujte v inscenaci Studia Dialog. Známé antické dílo připravené členy studia Dialog pod vedením režiséra Roberta Krále.

  • povídkové CD Platím utopence, kafe a rum

    povídkové CD Platím utopence, kafe a rum
    (hudba, 2007 – Indies Records)
    Platím utopence, kafe a rum je audio nahrávka vybraných devíti povidek z knihy Na sviňu svět. Charismatický hlas autora, který vám poslechem připraví stejně silný (pro někoho možná ještě silnějši) zážitek než ze čtení knihy, vás prostoupi, vykouzlí úsměv a zanechá ve vás jeden velký otisk plný energie.

  • externí spolupráce na předmětu Divadlo na Fakultě informatiky

    externí spolupráce na předmětu Divadlo na Fakultě informatiky MUNI v Brně
    (2002–2011 – profidivadlo)
    Během jarního semestru je nastudováno studentské divadelní představení, jehož premiéra proběhne v rámci Dies Academicus Brunensis v polovině května na FI MU a derniéra následující týden ve sklepní scéně CED Divadla Husa na provázku, ve Starém Pivovaru nebo v klubu Šelepova. Nastudované hry: Romeo a Julian (režie, 2010), Ptákovina (režie, 2009), Cukrárna Myriam (asistent režie, 2008), Návštěva staré dámy (role staré dámy, 2007), Sajns fikšn (hudba, zvuk, 2006), Fyzikové (role Möbia, 2005), Nálevna U Děkana (role neo Hamleta, 2004), Hamlet, králevic dánský (role Hamleta, 2003), Dilema mentálního dálnopisu (role dr. Housky, 2002)


Zvuková stereo ukázka
Värttinä – Kappee (neoficiální autorův remix)

Obrazová mono ukázka
Friedrich Dürrenmatt – Fyzikové (spot k divadelnímu představení)

Fyzikové