Lážo-plážo-napříč-teatro-show

Tenhle podivný nadpis je vlastně názvem letní divadelní dílny, kterou pořádá právě v těchto dnech Kulturní občanské sdružení Napříč. V rámci divadelní dílny v Jedovnicích studenti i mladí herci nezávislých a neprofesionálních divadel pod vedením režiséra Roberta Krále rozvíjejí své kreativní schopnosti. 

Na základě připravených etud, filmového scénáře Memplex určeného k adaptaci a improvizaci se postupně formuje autorský komediální útvar s pevně danou strukturou inscenace, podobně jako kdysi komedie dell´arte. Pestrá směsice účastníků napříč léty (17–60 let, sic!) i napříč specifickými schopnostmi (žonglování, jízda na jednokolce, vedení marionet, hrdelní recitace, one-man show atp.) je příslibem vzniku hraniční divadelní události.
Výsledné letní odpočinkové představení bude prezentováno veřejnosti pod širým nebem jako příjemné dovolenkové osvěžení v pátek a sobotu 18.–19. července v Jedovnicích, v neděli 20. července pak v Pasohlávkách.
Projekt je uskutečněn za finanční podpory Jihomoravského kraje s laskavým přispěním firmy Vertigo.cz. Je to projekt endorfinový, neotřelý, cirkusový, akční, happeningový a vůbec po všech stránkách umělecky odvážný, v němž i nejodvázanější břišní tanečnice jsou sotva pouhou stafáží. Po předchozích letošních realizovaných projektech Nekompromisně napříč a Disfunkčně napříč tedy přichází projekt Lážo-plážo-teatro-show napříč. Diváci se v něm za příplatek možná dozvědí i to, co Václav Klaus neřekl.

Josef Prokeš

Zdroj: http://www.kult.cz/divadlo-kino-hudba/divadla/detail/196956