Obrázek uživatele Nikola Linhart

To byla zase krávovoslovina!

Diváci letních štací Napříč festivaly, kteří se k naší punkové show připletli z velká části tak nějak omylem, mají (klasicky) rozporuplné pocity z naší hry.

Zdeněk Filipec aka Ruda Kocourek, odchází skleskle ze scény a jeho černé mastné neudržované kudrliny trčící všemi směry mají šedivý nádech pod popraškem bílého škrobu. Publikum je v očekávání, vydá pouze občasnou salvu smíchu z jedné či druhé strany, případně z prostředka. "To bylo vše, dámy a pánové. Divadelní punkovou show PNG Vám přineslo biodivadlo Napříč.cz! Tleskejte s námi!" A pak se tleská. Obecenstvo se zvedá, třetina těchto lidí odchází mlčky a litují, že toho museli být svědky. Třetina již při odchodu nadšeně debatuje pro a proti. Poslední třetina bývá lehce v ráži a nadšeně na nás volá "Héééj, jste nejlepší, máte u mě pivo, všichni." Kteréžto pivo většinou nikdy nikdo z obsazenstva Napříč.cz neviděl natož, aby jej ochutnal.

Abych to celé shrnula, tenhle rok jsme se vydali do vod informačních technologií, a to prostřednictvím vymazlené virtuální reality Programu Nové Generace. Trochu jsme si rejpli do Youtube, Alzy, Dropboxu a starýho známýho připojení přes pevnou linku, jehož charakteristický zvuk je prostě,... no,... muuuuaah! A pak jsme vyrazili na letní festivaly balit plcinky, zažít slandu a nadělat si hlomadu kamaládů. Občas to tam hodilo nějakej Wrong a Error 404, přičemž jsme museli najít poslední savepoint a celý to vrátit. Jak už jsem poznamenala, diváci odcházeli jakože s mixed feelings, což u našich představení nebývá právě výjimečné. Asi to bylo tím scénářem, víte on to byl scénář, který vlastně nikdy neexistoval, ono se prostě hraje a nějak se to odehraje. Velkou roli má improvizace a občas nějaká stálá replika, která ale zaniká s každou alternací nějakého herce, a že nám ti chlapi letos dávali pořádně zabrat se svými plnými diáři.

Máme za sebou horký parný léto, pět festivalovejch štací a jeden vranovskej Zaškolovák. Čeká nás derniéra při divácích, kteří nám jsou asi nejblíže, protože většinu z nás tak nějak vyplivla a dala dohromady právě tahle univerzita, takže se těšíme 12. září na Zaškolovák MUNI. Po víkendu zase letní štace ulehnou k odpočinkovému spánku, abychom nabrali sil a příští rok to řádně rozdraftovali na vlnách festivalovýho šílenství. Už nyní plánujeme, že svhrneme mužskou nadvládu a zmocníme se festivalů právě my Prcinky Napříč, ale o tom zase někdy příště. Co tímhle nekonečným písmenkovým průjmem chci vlastně říct? Díky! Díky a ještě jednou díky. Díky vám všem, divákům, ať už patří do jakékoliv zmíněné třetiny, díky produkčním týmům na všech pěti festivalech, někdy to s námi není úplně jednoduché, ale nebojte se nás, jsme vcelku neškodní, jen lačni po nějaké té pivence :D. Díky patří konkrétně Mighty Sounds, Footfestu, Orlické Bráně, Štěrkovně Open Music Festu, Sádeckému Třesku a Zaškolovákům.

Z naší domácí festivalové kuchyně vám ještě přinášíme chutné sestřihy, z jednotlivých štací. Každej výjezd byl něčím výjimečnej a my si to celý pěkně dokumentovali, o všechnu video produkci a sestřihy Napříč festivaly 2015 se postarala Nikola Linhart, která si nepřála a stále nepřeje, aby tato opilecká párty videa sloužila k propagaci našeho vážného a váženého Kulturně zapsaného spolku Napříč.cz, ale všichni ji přehlasovali, takže si to užijte!

Sádecký Třeska in progress