Projekt Nukleus nabídl divákům jiný pohled na film

Inovátorský. I tak by se dal popsat experimentální film Iluzionista. Ten byl představen v rámci projektu Nukleus uměleckého sdružení Napříč.cz ve spolupráci s Fakultou informatiky Masarykovy univerzity. Snímek bylo možné zhlédnout ve večerních hodinách v pondělí 27. října na Moravském náměstí v Brně. V uzavřeném stanu měl návštěvník možnost vidět krátký film promítaný ne z jedné, ale ze všech stran.

Jako jeden z první skupiny vstupuji do stanu a rozhlížím se. Na všech čtyřech stranách nabíhají úvodní titulky, když vtom se jedna strana propadne, jako když spadne stěna dřevěné krabice. Za ní stojí bláznivě vypadající herec uprostřed zelené krajiny. Stejný osud čeká i zbývající tři strany a od pohádkového světa oddělují jen mříže klece.

Rok vytrvalé práce se vyplatil

„Nukleus začal přibližně před rokem jako projekt studentů Fakulty informatiky Masarykovy univerzity,“ říká Kryštof Zvolánek, který se na projektu podílel jako kameraman a postprodukční. Tvůrci se nikým neinspirovali a nevědí o žádném podobném počinu. Museli proto vymyslet vlastní postupy, jak dokázat natočit záběr hned ze čtyř úhlů tak, aby jeden dokonale navazoval na druhý.

Celý nápad pak vymyslel a zaštítil Robert Král, člen občanského sdružení Napříč.cz a externí vyučující produkce audiovizuálního díla na Fakultě informatiky. „Fakulta vyšla ve všem vstříc a poskytla veškeré potřebné vybavení. Kromě repríz budeme Iluzionistu hrát na festivalu Prototyp v Richard Adam Gallery a v Ostravě na MOVE festu. Časem bychom chtěli připravit i nový obsah,“ říká Král.

Hlavní ale byla pro organizátory spokojenost diváků. Ti mohli přijít na základě pozvánky na internetových sociálních sítích nebo třeba když náhodou procházeli okolo. „Bylo to pro mě velmi zajímavé, protože jsem ještě nic podobného neviděl,“ podělil se o své dojmy návštěvník Martin, který se o akci dozvěděl od jednoho z pořadatelů.

 

Autor: Jan Kříž

Zdroj: http://lemur.mu/kultura/film/1588-projekt-nucleus-nabidl-divakum-jiny-po...