Obrázek uživatele Napříč.cz

Rázné vykročení nekompromisně napříč!

V nově otevřené galerii Starého Pivovaru v Králově Poli na Božetěchově ulici poblíž Semilassa probíhá již v pořadí druhá výstava. Výstava alternativního uměleckého sdružení NAPŘÍČ, výstava s názvem „Nekompromisně napříč“.

Napříč je sdružením filmových, výtvarných, divadelních, literárních, hudebních a multimediálních umělců, kteří mají společné jedno: všichni čtyři zakládající členové vzešli z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity. A dokazují názorně, že právě tato navýsost exaktní vysoká škola ze sebe vygenerovala absolventy směřující napříč uměleckými druhy, žánry i generacemi. Nepřišlo to samo sebou naráz, členové sdružení spolupracují již deset let nejprve jako studenti, později absolventi. Jejich poetika se za tu dobu vyhranila a nabrala týmový charakter. Projekty sdružení jsou skutečně společné: třeba u CD s názvem „Platím utopence, kafe a rum“ (vyšlo u Indies Happy Trails Records 2007) jeden ze členů vytvořil text, druhý hudbu, třetí booklet. Nebo u povídkové knihy „Na sviňu svět“ (s podporou statutárního města Brna vyšla v nakladatelství Sursum 2008) jeden člen má na svědomí text a jiný – v tomto případě jiná – publikaci opatřila obálkou a ilustracemi.

Výstava v noblesně rekonstruovaných prostorách galerie Starého Pivovaru nabízí divákům černobílé a do velkého formátu zvětšené preparované fotografie Tomáše Staudka, výtvarné poklesky s prošlou zárukou Josefa Prokeše (oleje na plátně, dřevěné skulptury a objekty), samostatnou síň pak obsáhly bizarně poetické kresby Kristýny Coufalové. Možná, že právě ty zaujmou diváky nejvíce. Jednu stěnu tvoří barevné ilustrace k výše zmíněným povídkám (v knize vyšly bohužel pouze černobíle), stěnu další svébytné portréty přátel sympatické výtvarnice a čelní stěnu série roztomilých Mickey Mausů – Miky puberťák, Miky zamilovaný, Miky transvestita (ten se prodal již během vernisáže)...

Samotná vernisáž v pondělí 11. února 2008 byla pojednána velkolepě. Úvodní slovo kurátorky výstavy Henriety Mikleové zaznělo v maďarštině a pro velký zájem návštěvníků hned dvakrát. Potom si diváci vhozením mince do příslušné pokladničky sami zvolili příslušnou atrakci, ať již to bylo původní balení zvrhlého hudebního ambientu Zdeňka Filipce či taneční vystoupení úřadujících mistrů Brna a Moravy v latinskoamerických tancích Radky Beránkové s Davidem Schöblem. Plus atrakce další a jiné, performeři, umělkyně, uvaděčky, hostesky a topmodelky, všichni barevně nasvíceni, stroboskopicky rozblikáni a hudebně podmalováni. To vše v decentní, leč rezolutní SM režii Roberta Krále. Do samostatné místnosti s kresbami Kristýny Coufalové byli diváci pouštěni každý za korunu a nejvíce po třech, vždy s rozsvícenou lampičkou, neboť místnost tonula ve tmě. Součástí vernisáže byl rovněž křest knihy „Na sviňu svět“.

Výstava „Nekompromisně napříč“ je otevřena v úterý až čtvrtek od 12:00 do 15:00 hodin, potrvá do 6. března 2008 a vstup na ni je zdarma.

Jaroslav Hais
12. února 2008
hais.blog.respekt.cz