Obrázek uživatele Napříč.cz

Jiřina Příč – pohled na Slam Poetry očima účastníka

Jiřina Příč, básnířka a performerka, členka našeho sdružení, morálně zvítězila v letošní Slam Poetry!

Jiřina Příč Jiřina Příč svými kontroverzně pojatými performancemi rozvášnila publikum brněnské Slam Poetry 2008. I přes svůj hendikep statečně bojovala v tří minutových básnických soubojích s ostatními slamery, a to se skvělým výsledkem. Její výkon se zmiňuje na několika portálech, namátkou na stránkách organizátorů slam poetry a serveru idnes.

Nedalo mi to a s Jiřinou jsem se osobně setkal a požádal ji o rozhovor. Je to sebevědomá, kontroverzní, mladá žena, hýřící energií. Osobně jsem byl svědkem, že je schopna vytvořit opravdu kvalitní text během několika minut. Je cítit, že je silným morálním vzorem.

Jiřino, gratuluju k vašemu výkonu. Můžete nám nějak popsat, jak jste dospěla k pojetí vaší slamové performance?

Nechtěla jsem sázet na podbízivou líbivost, ani na nahlouplé rýmovačky typu „tenis-penis“, nebo předstírat improvizaci, nazkoušenou v potu tváře doma. Oproti průměrným, upachtěným pisálkům mám výhodu, že tvořím lehce, většinou po pár pivech.


Záznam z regionálního kola soutěže „Slam Poetry“, které se konalo 28. října 2008 v brněnské Alfa pasáži (zdroj: brnoplus.cz).

Myslím, že na rozdíl od většiny ostatních performerů jsem se vyjádřila k aktuálnímu dění. V mých slamových performacích mi jde o názorovou expresi a deklaraci postoje ke skutečnosti. Proto jsem taky odslamovala „Baníček“ i souboj mezi Landou a Vášou nazvaný „Váš Landa“ (pozn.: Petr Váša je brněnský básník, který inicioval petici proti tomu, aby dostal Daniel Landa příležitost realizovat v brněnském národní divadle svoji hru Zlatý drak. Více na www.nevitam.cz)

Jiřina Příč je poněkud nezvyklé jméno…

Toto jméno mám teprve nedávno, vybrala jsem jej po konzultaci s psychologem. Procházím teď těžkým, přechodovým obdobím, mám odebrána prsa, beru hormony. To vše kvůli tomu, abych se stala mužem a cítila se tak vyrovnanější se svojí identitou. Až budou všechny chirurgické zásahy dokončeny, budu se jmenovat Jiří.

Jiřina Příč

Tak nevím v jakém rodě vás vlastně oslovovat…

Mně je to jedno. Já v tom jazykově mám taky zmatek. Dvacet let sebepojetí coby ženy se jen tak neodmaže.

Tak to zkusím jinak. Jak jste se cítil po prvním kole? Jako jediný ze všech soutěžících jste dostal nulu…

Nižší body z prvního kola jsem kvůli kontroverznosti tématu očekával. Ale že brněnská ulice až takovým způsobem odmítne ironicky laděný Baníček, mne překvapilo. Částečně si za to ale můžu sám. Doplatil jsem na to, že jsem svůj desetiminutový text Baníček narychlo zkrátil před vystoupením. Taky jsem dost řval, chvíli před tím jsem bral testosteron. Ale nějak vážně to neberu. Většina věcí tam byly bláboly, snad jedině Váňa měl co říct. Ten je ale zase škaredej.

Co jste říkala na moderátora?

Příliš jsem ho nesledovala, soustředila jsem se na svůj výkon. Můj kamarád kouč mi ale říkal, že několikrát si vzal motivy z mých slamů do úst. Ale akce jako celek se mi líbila.

Druhé kolo vašeho vystoupení již mělo značný úspěch. Při hlasování ale nebyl započítán hlas jednoho porotce. Cítíte se ukřivděna?

Říkalo mi to už více lidí. Ale myslím, že to nebyl záměr. Těžko říct, zda by mne desítka, kterou bych dostala, vynesla na první místo. Spíš považuju za problém to, že takzvaný „vítěz“, dostal možnost soutěžit v brněnském Slamu, i když byl vyřazen týden předtím v Praze. Je to nefér nejen vůči mně, ale i všem ostatním. Zvažujeme, že podáme pro test.

Za rozhovor děkuji a držím palce do dalšího bojů, nejen ve slamu!

Milan Škoda


Související články